Natuur & Milieu
Lammetjes afhankelijk van de fles
ALMELO - “Als ik die twee lammetjes niet met de fles voed, dan redden ze het niet”, vertelt Willem Dijkema (63). Hij is de schaapsherder van de Almelose ’met een vette knipoog’ Stadskudde. De kudde bestaat momenteel uit vijftien schapen en negen lammeren. De schapen zijn allemaal van een bepaald ras, de Herdwickschapen uit het Lake District in Engeland. Ze hebben hele bijzondere kleurscharkeringen van grijs, wit, een beetje bruin en zwart. De lammetjes die door de wei dartelen, zijn bij velen toch elke keer weer het ultieme voorbeeld van de lente die in aantocht is.
De schapen bevinden zich in een weide en hok aan de Veldkampsweg. Willem is er maar wat druk mee wanneer zijn schapen op het punt staan te gaan lammeren. Hij gaat dan soms zes tot zeven keer op een dag naar de schapen toe. Bij een ooi die op het stond te gaan lammeren, werd twee weken voor ze beviel de slepende melkziekte geconstateerd. Het schaap at bijna twee weken niet en dat maakte dat ze niet veel kracht had om te bevallen. “Ik moest er best met veel kracht bij helpen om het lammetje op de wereld te zetten”, vertelt Willem.
Met de fles
Het lammetje was versuft door de kneuzingen en dronk niet goed. Het kleine beestje werd door zijn moeder verstoten. Willem is dus vier keer op een dag bezig het lammetje met een speciale melk te voeren. Daarnaast is er nog een lammetje dat met de fles gevoerd wordt en dat resulteert er ook in dat dit schaapje door de moeder wordt verstoten. Willem blijft ze ongeveer twee weken met de fles voeden en dan gaan ze naar Zorgboerderij De Koningshoeve in Vriezenveen. Daar worden ze met veel liefde van de deelnemers verzorgd. Na ongeveer vijf à zes weken komen ze terug bij de kudde. ”Dan zijn ze sterk genoeg om in de kudde mee te lopen”, laat Willen weten.
De Schaapskudde met een knipoog trekt regelmatig door Almelo om overal grasterreinen goed te grazen. “Goed grazen dat kunnen ze, daar heb ik dit ras speciaal op uit gezocht. Momenteel lopen ze in de Westelijke Groene Long”, vertelt Willem.
Willem Dijkema voelt zich helemaal thuis tussen zijn schapen. Naast zijn eigen schapen werkt hij ook als vrijwilliger voor Landschap Overijssel. Dat doet hij één of twee dagen per week. Hij neemt dan een kudde van ongeveer tweehonderd schapen mee samen met zijn twee bordercollies. Ze zijn overal op de heidevelden te vinden.
Blauwtong
Op de vraag of Willem niet bang is voor blauwtong antwoordt hij best bang te zijn dat de ziekte weer zal uitbreken, maar dat hij graag positief wil blijven. “Een van mijn schapen (Okido) is genezen van blauwtong en heeft dus een goede immuniteit opgebouwd, daarnaast geloof ik dat mijn stadskudde niets hoeft te vrezen van de wolf. Met maar liefst negen lammeren zie ik het voorjaar zonnig tegemoet”, vertelt Willem met een brede grijns.