Algemeen

Veilig met een vleugje Twentse gastvrijheid

ALMELO - Het nieuwe gerechtsgebouw {rechtbank) in Almelo, dat in 2028 in gebruik wordt genomen, is ontworpen door Paul de Ruiter Architects uit Amsterdam. “Het gebouw krijgt een mooie ligging direct tegenover het station. Het wordt veilig voor iedereen, maar kent ook een welkome uitstraling; een stukje welbekende Twentse gastvrijheid”, laat Paul de Ruiter weten.  

De nieuwe rechtbank gaat de oude rechtbank, die er net achter ligt, vervangen. Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de eisen zoals die nu gelden. “Het pand wordt gehuurd en de termijn daarvan is binnenkort afgelopen. Na alles tegen elkaar te hebben afgewogen, is besloten tot nieuwbouw”, aldus Loek Houtepen van het Rijksvastgoedbedrijf waar de nieuwe rechtbank onder valt.

Het huidige gebouw zal waarschijnlijk niet gesloopt, maar verbouwd worden. Het blijft ook als rechtbank fungeren tot de nieuwe helemaal gerealiseerd is en dat zal in 2028 zijn. Het Rijksvastgoedbedrijf stelde meerdere criteria op voor het nieuwbouwproject, zoals veiligheid, makkelijk toegankelijk, gezagwekkend, duurzaam en natuurlijk een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Hieraan voldeed Dura Vermeer uit Hengelo het best. Dit bouwbedrijf krijgt in ieder geval voor de komende vijftien jaar de hoofdverantwoording over het gebouw. In nauwe samenwerking met Dura Vermeer heeft Paul de Ruiter Architects het gebouw ontworpen. Zij blijven ook het hele bouwtraject nauwlettend volgen.

Paul de Ruiter Architects

Paul de Ruiter Architects bestaat dit jaar dertig jaar. Grondlegger Paul de Ruiter was al in 1992 bezig met het maken van energiezuinige gebouwen. Hij heeft samen met zijn veertig medewerkers ondertussen op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid een enorme staat van dienst opgebouwd. Ze hebben ondertussen door heel Nederland grotere en kleinere gebouwen, waaronder het ING hoofdgebouw, scholen en woningen, ontworpen. Ook het gerechtsgebouw in Breda is een ontwerp van Paul de Ruiter Architects.

Zes medewerkers zijn nu ongeveer een jaar bezig met het ontwerp. “We hebben ontzettend veel getekend en veel overlegd over hoe we alles zo goed mogelijk op elkaar kunnen laten aansluiten. Dat het ons is gelukt, daar zijn we best wel trots op”, laat Paul de Ruiter weten.

Energiezuinig

Om het nieuwe gerechtsgebouw zo energiezuinig mogelijk te maken, is onder andere gekozen voor driedubbel glas, warmtepompen en zonnepanelen. Het gebouw heeft ook Warmte-/koude-opslag in de bodem. Waarin de warmte van de zomer wordt opgeslagen om in de winter te gebruiken voor verwarmen en de kou van de winter wordt opgeslagen om in de zomer het gebouw te koelen. Het moet ook een omgeving worden waar medewerkers en bezoekers een zo gezond mogelijke omgeving ervaren met veel frisse lucht en planten.

Het gebouw biedt straks onderdak aan werknemers van de rechtbank en het Openbaar Ministerie, met ruim 180 werkplekken. Rond het houten atrium komen naast zes grote zalen, zes kleinere zittingsruimtes. Twee van deze zalen bieden ruimte aan een aparte publieke tribune.

 

Warm welkom

Direct rond het gebouw zijn er weinig extra mogelijkheden voor groen. Daarom is er voor nog meer groen binnen in het gebouw gekozen. Het Atrium (centrale ruimte) bij de entree bestaat voornamelijk uit houten materialen. ”Wij denken dat door deze keuzes mensen zich nog meer welkom zullen voelen, in een dergelijk gezagwekkend gebouw”, zegt Paul de Ruiter.

Twente heeft een groot textielverleden en dat wil men op verschillende manieren laten terugkomen. Er worden kunstenaars benaderd die middels geweven patronen op binnenwanden zullen zorgen voor geluiddemping. Er wordt ook een oude stijlkamer (firmantenkamer), die zich nog in het voormalige Ten Catepand bevond, teruggeplaatst in het gebouw, daarmee nog meer verbinding aangevend met het textielverleden van Almelo.

De architecten van Paul de Ruiter hebben hun ontwerp in al zijn facetten vormgegeven. De interieurarchitecten van i29 zijn nog bezig met inrichtingsaspecten zoals meubilair, gordijnen etc. “We zijn er klaar voor en zien het hele project met veel vertrouwen tegemoet. We hopen dat de bouw van de nieuwe rechtbank zo snel mogelijk van start gaat, in ieder geval nog in 2024”,, vertelt Paul de Ruiter enthousiast.