Algemeen

Met de bakfiets door Twente voor 100 jaar Rotary

ALMELO - Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Rotary naar Nederland kwam. Rotary Almelo en Ambt Almelo vierden dat zondag met hun deelname aan de Rotary 100 jaar-estafette. Na een beschuit met muisjes fietsten veertig clubleden samen met een feestelijke elektrische Rotary-bakfiets van Almelo naar Rotaryclub Tubbergen. Met deze actie willen de Rotaryclubs aandacht vragen voor onnodige moedersterfte.

Een vrolijk gezelschap Rotary-leden fietste met de Rotary-bakfiets van ZGT Almelo naar Tubbergen.

De bakfiets-estafette gaat door heel Nederland en is een actie in het kader van 100 jaar Rotary in Nederland. De estafette startte in januari; in december wordt de laatste etappe verreden. De fiets is goed herkenbaar met de grote 100 jaar Rotary in Nederland sticker en bevat allerlei promotiematerialen om Rotary onder de aandacht te brengen. En natuurlijk de speciale gouden estafette-schop die van club naar club wordt doorgegeven.

Stichting Equator Medicare

Ambt Almelo en Almelo fietsten in het kader van het thema 'Moeder en Kind', met als specifieke goed doel de verloskundigen in Uganda. Dick Jungst, voormalig huisarts in Almelo, zet zich al jaren in als tropenarts in Afrikaanse landen. Hij is nauw betrokken bij de Stichting Equator Medicare. “In 2004 ben ik als arts voor de eerste keer uitgestuurd door Rotary Docters. Inmiddels ben ik drie keer in Oeganda geweest en zo’n veertig keer in Afrika en Azië. Het doel is om te kijken wat we samen kunnen verbeteren op het gebied van gezondheidszorg al daar.”

Jungst zet zich in voor de bouw van een school voor verlos- en verpleegkundigen in Aber in Noord Oeganda. “In Oeganda overlijdt een op de acht vrouwen door zwangerschap of bevalling. In Nederland heb je acht controles wanneer je zwanger bent. Daar, als je geluk hebt, krijg je er vier. En als je bij de gelukkigen hoort krijg je ook tetanusprikken.”

Verloskundigen opleiden

Daar wil Equator Medicare samen met Rotary en het St John XXIII hospital verandering in brengen. “Het is een vrij afgelegen streek, met geen andere overheidsziekenhuizen in de buurt. Het was ooit een missiepost dat is uitgegroeid tot een volwaardig ziekenhuis voor een miljoen mensen.” Het ziekenhuis ligt in een hele arme streek. In dat hele gebied zijn er nauwelijks vervolgopleidingen na de middelbare school. Ook ontbreekt het er aan hulp voor vrouwen bij zwangerschappen en bevallingen.

Verloskundigen zijn er nauwelijks. Het ziekenhuis heeft in de wijde omgeving dertig gezondheidsposten. Elk met slechts een verloskundige, die zeven dagen per week 24 uur klaar moet staan. “Dat is dus niet te doen. Ook doordat de vrouwen, mede door geen of slechte anticonceptie, vaker zwanger zijn. Abortus komt daar geregeld voor. Twee tot drie op de acht kinderen, per vrouw, zijn ongewenst en worden onveilig geaborteerd. Dat brengt dus veel risico’s met zich mee. En die vrouwen daar willen helemaal niet zo veel kinderen, want er is al genoeg armoede.”

Daarom ondersteunt Rotaryclub Almelo Uganda’s verloskundigen. “Dat doen we door opleiding mogelijk te maken. Zodat er meer verloskundigen zijn buiten de ziekenhuizen, die werken in afgelegen gebieden. Zodat meer vrouwen en baby’s overleven. Zodat wat hier gewoon is, daar gewoner wordt.”

School bouwen

De kosten voor de bouw van de school zijn begroot op 450.000 euro. De stichting moet 300.000 euro inleggen, Stichting Wilde Ganzen legt de rest erbij. De bouw schiet inmiddels aardig op. In februari is de bekisting geplaatst voor het drie verdieping tellende gebouw. Maar er is ook geld nodig voor de inrichting van de lokalen met meubilair, oefen-bedden en verlostafels, anatomische poppen, kunstbekken en kunstarmen voor bijvoorbeeld het leren aanbrengen van een infuus. “Dat willen we met de Rotary bekostigen”, zegt Jungst. Zeven Rotary Clubs sponsorden ruim € 10.000 voor het project, drie clubs uit België hebben elk 3.000 euro geschonken. “Dat is bijna 20.000 euro. Daarmee kunnen we het verschil maken en die leermiddelen kopen.”