Algemeen

Lintje heeft extra betekenis door aanvraag lotgenoten

ALMELO - “Natuurlijk was ik heel erg verrast. Ik zou een lezing geven, zie ik ineens mijn broertje de zaal inlopen en ik dacht wat doet hij hier”, vertelt Jasper Smit (28) Hij werd onlangs tijdens een contactmiddag in Zwolle door locoburgemeester Arjen Maathuis verrast met een koninklijke onderscheiding en kreeg een lintje opgespeld voor zijn grote inzet voor mensen en vooral voor mensen die net als hij de diagnose GIST hebben gekregen.  

Bij Jasper werd op veertienjarige leeftijd een zeer zeldzame en ernstige vorm van maag/darmkanker, GIST, ontdekt. Dit staat voor een Gastro Intestinale Stroma Tumor. Deze vorm van kanker komt wel eens voor bij mensen boven de vijftig, maar vrijwel nooit bij tieners. Jasper staat ook al veertien jaar onder behandeling in Nijmegen. Hij is al een tijd stabiel.

Sinds een half jaar slikt hij geen medicijnen meer. Hij weet nu nog niet wat het effect hiervan is. Binnenkort gaat hij weer voor controle. Het blijft altijd spannend. “Ik ben heel blij met deze onderscheiding, vooral omdat deze door lotgenoten is aangevraagd. Daardoor is de onderscheiding me nog meer dierbaar”, laat Jasper weten. Hij heeft zich in de afgelopen jaren heel veel ingezet voor de contactgroep GIST ,die hierdoor veel meer een gezicht heeft gekregen. Omdat GIST een zeer zeldzame kankervorm is, wordt daar ook minder onderzoek naar verricht. Jasper probeert waar mogelijk aandacht te vragen voor GIST en ook hoe hij donaties kan verwerven. Ook besteedt Jasper veel aandacht binnen het platform aan hoe je je leven weer kunt inrichten als de kanker lijkt te zijn overwonnen.

Jasper werkte als begeleider op een school, maar door corona kwam dat op een laag pitje te staan. Sinds een tijdje doet hij dit niet meer. Hij is wel één dag per week actief als vrijwilliger bij de Voedselbank. Hij steekt heel veel tijd en energie erin om onder andere GIST patiënten en weke delen sarcomen veel meer een gezicht te geven. Hij verzorgt ook een telefonische hulplijn, waar mensen hem allerlei vragen kunnen stellen en hij weet ze door zijn persoonlijke lange ervaring een hart onder de riem steken.

Hij heeft een website opgezet en lotgenotendagen, niet alleen voor degenen die getroffen zijn door de kanker, maar ook voor hun naasten en voor artsen en onderzoekers. Daarnaast was Jasper jarenlang één van de vrijwilligers van het Alma Inloopershuis en is hij actief betrokken bij het Nationaal AYA Platform voor jongeren met kanker.

Almeloopers

Ook binnen de Almeloopers die deelnemen aan de Roparun is Jasper al vele jaren een enthousiaste kracht die veel tijd en energie steekt in de doorkomst in Almelo. Ook dit jaar komen de Almeloopers met Pinksteren weer door Almelo. Dit jaar voor het eerst op zaterdag. “We moeten bijvoorbeeld nieuwe spandoeken realiseren omdat daar nog eerste pinksterdag op staat, maar dat komt wel goed”, zegt Jasper met een brede glimlach.

Ondanks de zware last van zijn ziekte en de continue behandeling, de onzekerheid over het verloop en de bijwerkingen van de medicatie, vindt Jasper energie om anderen te helpen. Zo droeg Jasper bij aan de uitstraling van en het hoge niveau van het Roparun-team De Almeloopers en tekent hij mede voor het succes van Almelo als favoriete doorkomststad.