Algemeen
Digitale wereld onveilig voor senioren
ALMELO - In het kader van de landelijke actiedag ‘Echt niet vandaag!’ werd onlangs in de Almelose bibliotheek een Informatiemarkt Digitale Veiligheid gehouden. Naast het Seniorenweb Bibliotheek waren ook de politie en Slachtofferhulp met een stand aanwezig. Doel van de markt was om met name senioren te wijzen op het grote gevaar van cybercriminaliteit en de mogelijkheden om zichzelf en anderen daartegen te beschermen. Uit analyses blijkt dat vier van de vijf slachtoffers ouder is dan 55 jaar.
‘Ik begriepe niks van dat niejerwetse gedoo’, bekende een bejaarde bezoekster. Daarmee gaf zij meteen een deel van het probleem aan. Senioren zijn niet in de digitale wereld opgegroeid, houden zich er minder mee bezig en dat weten de criminelen. Een kijkje op de dinsdagavond naar het programma Opsporing Verzocht laat elke week een aantal voorbeelden zien van ouderen die slachtoffer worden van babbeltrucs. Standaard gereedschap van de criminelen vormt daarbij het mobieltje. Bankpasjes, inlogcodes, geld en sieraden behoren tot de vaste buit.
Behalve de materiële schade, is er ook vaak sprake van emotionele schade. Het feit dat veel senioren (te) goed van vertrouwen zijn, speelt criminelen natuurlijk ook in de kaart. Ook zijn zij in veel gevallen te beleefd om de deur voor iemands neus dicht te gooien als die met een vreemd verhaal aankomt.
Hoewel het nooit helemaal valt uit te sluiten dat iemand slachtoffer van cybercriminaliteit wordt, heeft de politie wel enkele tips waardoor het risico wordt verminderd:
1. Geef nooit pincode of bankpasje af;
2. Verbreek de verbinding bij twijfel;
3. Open nooit verdachte links en installeer geen software op verzoek van een beller!
Geeske van zorg- en welzijnsorganisatie Opella voegt daar nog aan toe om nooit zomaar de deur open te doen als er wordt gebeld. Zij adviseert eerst door een camera, het raam of een spion te kijken wie er voor de deur staat. Als er niets is besteld of niemand wordt verwacht niet openen en niets aannemen. Nooit aan de deur pinnen als er niets besteld is en als er onverwacht iemand aan de deur komt van een of andere organisatie, niet op ingaan en deur sluiten.
Criminelen worden steeds geraffineerder en bedenken steeds nieuwe trucs waar meestal senioren de dupe van worden. Die doen vaak geen aangifte vanwege valse schaamte. Het kan iedereen overkomen. In 2024 werd maar liefst 8000 keer melding gemaakt van een babbeltruc. Een jaar eerder waren dat er nog maar 544!
Het Seniorenweb Almelo houdt op verschillende locaties in de stad spreekuur.
Zowel in de bibliotheek als wijkcentrum De Schelf, ‘t Noaberhoes Windmolenbroek en ‘t Aahoes Aadorp kunnen senioren – ook niet leden – terecht voor informatie en hulp.
Mocht het onverhoopt toch fout gaan, kan er altijd contact worden opgenomen met Slachtofferhulp.
Peter van der Molen