Algemeen
Alles uit de kast om studenten te behouden voor de bouw
ALMELO - De stichting B-oost komt in het jaar van haar 20-jarig bestaan met een serie nieuwe studierendementsprikkels voor MBO studenten in de bouw. Daarnaast is het samenwerkingsverband in gesprek met het HBO over het opzetten van een duaal traject voor bouwkunde studenten. Dat alles doet B-oost om zoveel mogelijk jongeren blijvend te interesseren voor een carrière in de bouw.
B-Oost is een uniek samenwerkingsverband in Twente van ondernemingen uit de bouw, infra, architectuur, toeleveranciers, het ROC van Twente en Saxion. Ze opereert vanuit Almelo. B-oost (ooit gestart als Hbo/JobScore) wordt volledig door het bedrijfsleven gefinancierd en heeft één belangrijke doelstelling: jonge mensen enthousiast maken voor een bouwopleiding en er ook voor zorgen dat ze niet voortijdig afhaken, maar daadwerkelijk gaan en blijven werken in de sector.
Studierendementsprikkel
Om dat alles te bereiken zorgde B-oost in de afgelopen twee decennia voor goede en voldoende stageplaatsen voor leerlingen en een aantrekkelijke, uniforme stagevergoeding. Ze introduceerde bovendien de ‘studierendementsprikkel’; cadeaus voor leerlingen in ieder studiejaar. Variërend van een laptop voor de studie, tot beschermingsmiddelen, kleding en excursies.
Naar aanleiding van haar 20-jarig bestaan heeft B-oost met haar leden de organisatie en haar doelstellingen kritisch heroverwogen. De conclusie was dat B-oost anno 2023 onverminderd meerwaarde heeft en moet worden voortgezet, met zelfs nieuwe impulsen. Want de bouwsector ziet dat er de komende jaren in de volle breedte zo’n 5 % minder studenten op de Twentse arbeidsmarkt komen, terwijl de behoefte aan nieuwe werknemers in deze sector alleen maar toeneemt.
Nieuwe initiatieven
B-oost komt daarom met meerdere nieuwe initiatieven. Zoals nieuwe studierendementsprikkels: harde cash voor bouwstudenten aan het einde van ieder studiejaar. Op voorwaarde dat ze doorgaan in het volgende jaar.
De B-oost studierendementspremies lopen zelfs op tot €300 per leerling per jaar. Volgens Gert Meijer van stichting B-oost ziet de sector dat de coronapandemie nog altijd negatieve gevolgen heeft en dat meer studenten hun studie voortijdig staken. “Dat heeft ook te maken met het feit dat jonge mensen onvoldoende zicht hebben op wat de sector allemaal te bieden heeft. Het is zoveel meer dan alleen uitvoerend in de bouw of een kantoorbaan. Daarom komt er ook een structureel aantrekkelijk excursieaanbod voor leerlingen, komen er gastlessen en meer tot de verbeelding sprekende activiteiten.”
Daarnaast is B-oost in gesprek met het hbo. Meijer: “Want er zijn genoeg mbo-ers die na hun opleiding wel door willen studeren, maar geen zin hebben in nog eens een voltijd opleiding. Dit zijn doeners. Daarom onderzoeken we of er in Twente een duaal traject, dus werken en leren, opgezet kan worden voor die groep.” Meijer heeft van een duaal traject hoge verwachting. “De ervaring leert dat in zo’n duaal traject meer mensen ook daadwerkelijk slagen.”